Morten Frisch og farvel til de danske jøder

MF siger farvel 1

MF siger farvel2

Der er talrige eksempler på, at Morten Frisch indleder tråde på egen Facebook-væg med en baggrundshistorie om danske jøder, der efterfølgende resulterer i en veritabel storm af indlæg fra Morten Frisch’s venner og følgere, som udstiller jøder på en stærk negativ og hadefuld måde. I det viste tilfælde har Morten Frisch refereret til et indlæg af religionshistoriker Jens-André Herbener, som 8. marts 2016 har skrevet et indlæg i Ekstrabladet om, at et forbud mod rituel drengeomskæring vil resultere i, at mange danske jøder vil vælge at fraflytte Danmark.I omtalen af indlægget i Ekstrabladet skriver Morten Frisch, at han ikke har noget problem med, at de jøder som ikke vil leve under ‘civiliserede forhold’ (hvor omskæring er forbudt) forlader landet. Hvad Morten Frisch ikke forholder sig til er, at rituel drengeomskæring praktiseres af praktisk taget alle verdenens jøder, også de sekulære, ikke-religiøse jøder.

Som det fremgår af de efterfølgende indlæg kommer Morten Frisch’s Facebook-væg til at fungere som en kanal for debattører, der alle virker meget tilfredse med, at danske jøder vil forlade Danmark. Morten Frisch sletter ikke disse indlæg. Her kan man bl.a. læse (se dokumentation nedenfor):

’En god måde at blive af med det afskum på, så forbyd omskæring fra i dag’ (Kurt Skaaning)

’Jamen, så ønsker vi dem en god rejse’ (Lisbeth Haugaard)

’Jamen, så er det vel bare at få lave det forbud med det samme’ (Keld Krogh Sørensen)

’Så farvel da og gid døren rammer jer i røven på vej ud’ (Søren Erland Vestø)

’Lover de virkelig det?’ (Michele Fejø)

’Fint nok! Smut hellere før end senere’ (Allan Hvolby)

’ADVARSEL? Håber det er et løfte!’ (Kirsten Norholt)

2. Farvel

FolksigerFarveltilDanskeJøder

På Morten Frisch’s Facebook-væg kan man læse, at Michele Fejø spørger om de danske jøder virkeligt lover at forlade Danmark. Bodil Neujahr, Vibeke Hellmann, Gitte Keller og Christel Annette Kampmark siger farvel til de danske jøder. Hilda Marie Sørensen synes, at det er en udmærket idé, at de danske jøder forlader Danmark. Kirsten Norholt skriver også på Morten Frisch’s Facebook-væg, at hun håber, at der ikke blot er tale om en advarsel, men at der er tale om et løfte fra de danske jøder om, at de vil forlade Danmark. Politiker Niels Bjerrum (Socialdemokratiet) er også helt enig i at sige farvel til de danske jøder.

3. Farvel

4. Farvel

7. Farvel

8. Farvel

9. Farvel

OPSUMMERING: Dette var blot et af mange oplæg fra Morten Frisch, der fungerer som kanal for efterfølgende indlæg med grove og hadefulde tilkendegivelser om danske jøder. Indlæg som ikke efterfølgende slettes af Morten Frisch. Redaktionen kan ikke afgøre, hvorvidt Morten Frisch reelt ønsker at skabe en sådan udgrænsning af danske jøder – eller hvorvidt der er tale om en ikke-tilstræbt konsekvens af den dæmonisering af jødisk drengeomskæring, som Morten Frisch dyrker. Men uanset hensigten er resultatet det samme. I nyere tid er der aldrig set en lignende ekskluderende og hadefuld retorik rettet mod danske jøder. At Morten Frisch desuden mener, at det er de danske jøders egen skyld, at de udsættes for antisemitisme (se dette indlæg), kan kun bidrage til at gøre situationen værre. Redaktionen finder det meget betænkeligt, at en statsansat forsker og læge direkte og indirekte bidrager til en sådan retorik og udgrænsning af danske jøder.

Læs mere om Morten Frisch og drengen med nissehuen her (klik)